Login Close

  • Enfaixat
  • Escola
  • Taller de castells
  • Assajos
  • Nouvinguts
  • Fes-te soci!

Enfaixa't!

Has fet mai castells? Els has vist a plaça? Has anat a un assaig? Et fa gràcia. Els Capgrossos et convidem a enfaixar-te i a sumar-te a la colla, des del nivell d’implicació que tu decideixis. Els catalans ens enfaixem quan som castellers. Quan ens posem la faixa per aixecar castells humans i quan sentim una sensació única, fent pinya, de treball en equip al màxim exponent. El que enganxa dels castells és que tot tipus de persona, sense exclusió per condició física, d’edat, de capacitats pot ser útil dins la colla castellera Per això t’animem a apropar-te als Capgrossos de Mataró. Enfaixa’t.

Què cal fer per ser casteller o castellera? Primer de tot, gaudir d'un bon estat de salut que et permeti fer castells, però sobretot, tenir-ne ganes i estar suficientment motivat. Abans que res, aconsellem als interessats assistir als assajos de la colla, que és on es veu tot el treball en equip que venen desenvolupant els castellers i castelleres i que després quedarà reflectit en l'actuació a plaça. Amb això, ja es pot tenir una noció bastant vàlida sobre el funcionament d'una colla castellera, la qual cosa et permetrà decidir si realment t'interessa integrar-te de ple en l'apassionant món dels castells.

Vine i enfaixa’t!

Escola de Castells

Els Capgrossos tenim, a més dels assajos de dimarts i divendres, una Escola de Castells. L’Escola de Castells són com assajos supletoris però que no s’encaminen a preparar estructures sinó que estan enfocats perquè siguin els propis castellers els protagonistes. S’ensenya des de cultura castellera general a com col·locar-se a la pinya, els que hi van poden provar les diferents posicions dins la pinya i fins i tot fer uns passos iniciàtics com a castellers de tronc i pujar de segons o terços. L’objectiu de l’Escola és familiaritzar els castellers amb tota la pràctica i l’argot casteller perquè cada capgròs i cada capgrossa, dugui el temps que dugui, pugui aprendre ràpidament i experimentar en les diferents posicions d’un castell.

L’Escola s’enfoca de forma molt pedagògica i és ideal per als nouvinguts a la colla que vulguin aprendre i que tenen l’ocasió de preguntar i experimentar de forma més personalitzada que no pas en un assaig general, on s’ha d’anar més per feina.

L’Escola de Castells es fa durant tot l’any els dijous cada 15 dies. Per seguir els dies en què hi ha Escola es recomana estar pendent de l’Agenda de la colla, en aquesta mateixa web.

Taller de castells

Els tallers de castells són una activitat que des de la Colla Castellera Capgrossos de Mataró es porta a terme des de fa més de deu anys perquè qualsevol persona o grup pugui conèixer i provar què són els castells. L'objectiu és que amb poc menys de dues hores es puguin aprendre les nocions castelleres més bàsiques, així com els principals valors de l'activitat.

L’objectiu principal és difondre els castells a escoles, grups i entitats. La sessió s'adapta en funció del col·lectiu que el demani. Es poden fer al nostre local, a la seu de l'entitat demandant o on s'acordi entre ambdues parts. La primera part del taller és teòrica. Està pensada perquè es conegui la història dels castells i dels Capgrossos, així com també les parts més bàsiques i la denominació de les construccions a través d'audiovisuals. Al mateix temps, és el moment per resoldre dubtes i inquietuds. La segona part és la pràctica. Tothom es pot enfaixar, provar d'enfilar-se, fer pinyes, pilars i torres, amb l'objectiu de sentir les sensacions i les emocions que tenen els castellers quan estan a plaça, sempre amb la supervisió dels monitors del taller.

Per demanar l'activitat, només cal que us poseu en contacte amb nosaltres (colla@capgrossos.cat) i que els participants tinguin la predisposició de passar-s'ho bé i aprendre tot fent castells. Als Capgrossos de Mataró sempre ens ha interessat que la gent ens conegui a nosaltres i als castells. Per això, estem a la vostra disposició!

Assajos

Si els esportistes entrenen, els castellers assagem. Per poder anar a plaça quan hi ha actuació amb el màxim de garanties que el castell es carregarà i es descarregarà fan falta hores d’assaig i totes les posicions del castell necessiten pràctica prèvia al local abans d’anar a plaça. Per això sovint diem que “els castells es fan a l’assaig” perquè si no treballem bé entre setmana, és impossible que els castells funcionin el diumenge quan els intentem en públic.

Els assajos, que es fan al local dels Capgrossos, són oberts a tothom, de febrer a la segona setmana de novembre. Després de Santes i fins la última setmana d’agost fem vacances i no hi ha assajos, igual que quan el dimarts o el divendres cau en festiu. Els assajos són els dimarts i els divendres de 20h a 21h la canalla (tot i que també fa falta l’ajuda d’adults) i de 21h a 23h tota la colla. És important la puntualitat per poder dur a terme totes les proves que la tècnica vol.

De manera excepcional es canvia el dia d’assaig o se’n fan d’extraordinaris, algun dijous a l’any. Per això es recomana estar atent a l’agenda de la colla en aquesta mateixa web per saber quan s’assaja.Mostra un mapa més gran

Nouvinguts

Ets nou i mai fins ara havies fet castells. Sempre has estat tímida i et costa preguntar. No saps ben bé si coneixeràs ningú i t’agradaria que algú t’acabi d’explicar com funciona això dels castells. No pateixis. Cap d’aquestes situacions pot ser un impediment perquè entris a formar part de la colla i entenguis com funciona el món casteller.

La colla disposa d’un equip de Nouvinguts que hi és per atendre tots aquells que van als assajos o les actuacions per primera vegada, ajudar en tot moment i resoldre dubtes. A més, tots els castellers i castelleres estaran disposats a atendre-us i ensenyar-vos les quatre normes bàsiques i algun consell.

Quan vinguis a assaig o a les actuacions pregunta per ‘Nouvinguts’. A partir d’ells et sentiràs capgròs o capgrossa de totes totes.

Fes-te soci

Fer-se soci dels Capgrossos és el tràmit, el pas iniciàtic per començar a formar part de totes totes d’una de les entitats més importants de Mataró i d’una de les millors colles castelleres del país. Fer-te soci implica que la colla té les teves dades, pot cursar l’assegurança mèdica que es requereix per poder fer castells i que com a casteller de ple dret ja pots comprar la camisa blava de la colla, aquella que t’identificarà com a un capgròs o una capgrossa més.

Si no pots assumir el compromís de venir a assaig poc o molt, també pots fer-te soci per ajudar la colla i per formar part de l’entitat o donar-li suport. Fent-te soci de la colla podràs gaudir de les avantatges i descomptes en activitats de la colla així com, en un futur, disposar del carnet en el que estem treballant.

Fer-te soci és molt fàcil. És tant fàcil com dur omplir els dos documents que et pots baixar des d’aquí mateix a la seu dels Capgrossos els dies d’assaig (dimarts i divendres) i nosaltres mateixos ja et tramitarem l’alta. El mateix dia que els lliuris ja seràs un capgròs o una capgrossa més!

DESCARREGA'T ELS DOCUMENTS EN PDF

FULL INSCRIPCIÓ NOUS SOCIS
ACTUALITZACIÓ DE DADES

Els menors d'edat TAMBÉ necessiten el FULL MENORS


K2RatingURL